Begränsa vad Facebook (och deras annonsörer) vet om dig

Om du inte bor under en sten så har du säkert hört talas om Cambridge Analytica, som nyligen blev bannade från Facebook efter avslöjandet att de samlade in data om cirka 50 miljoner Facebook-användare via en app som laddades hem av omkring 270,000 personer i utbyte mot $1-2 var.

Här är en lista (från F-Secure) på allt som Facebook vet om dig:

Att detta är möjligt borde inte vara förvånande – det är Facebooks företagsmodell att kunna erbjuda väldigt specifik information till marknadsförare. När en tjänst är gratis finns det alltid en chans att det är du som är produkten. Det enda sättet att stoppa Facebooks snokande i ditt liv helt och hållet är att stänga sitt konto, men då blir man ju av med alla sina kontakter också.

Om du vill behålla ditt konto så finns det vissa enkla steg som du kan ta för att drastiskt minska informationen som sprids. Först och främst bör du redan ha ställt in Facebook så att endast vänner ser dina inlägg.

  1. Appar

Kontrollera vilka applikationer du har kopplat till Facebook och vice versa. Det gör du här: https://www.facebook.com/settings?tab=applications

Finns det appar där du inte använder längre, eller aldrig har använt? Finns det appar du inte vill ge åtkomst till? Ta bort dem nu! Allt du inte aktivt använder i anslutning till ditt Facebook-konto ska bort.

  1. Annonsinställningar

Lyckligtvis har Facebook sammanställt alla annonsinställningar, inklusive vad som influerar vilka annonser du ser, på en enda sida här: https://www.facebook.com/ads/preferences/

Där kan du välja om de olika (mer eller mindre skrämmande) informationskällorna får användas för att ge dig anpassade annonser. Det innefattar bland annat dina intressen, din relationsstatus, ditt jobb och din utbildning. Om du klickar på krysset på ett visst intresse så får du färre annonser av den typen.

Du kan helt stänga av annonser baserade på din användning av webbplatser och appar, annonser på appar och webbplatser utanför Facebook-företagen, samt annonser baserade på specifik information om dig.

  1. Så tar du bort ditt Facebook-konto

Det finns en dedikerad sida för att ta bort sitt Facebook-konto, men det kan ta upp till 90 dagar för all information att försvinna från Facebooks servrar. Sidan hittar du här: https://www.facebook.com/help/delete_account

Innan dess kanske du vill ladda hem alla dina bilder och annat som du har lagt upp på Facebook? Det kan du göra längst ner på den vanliga kontohanteringssidan: https://www.facebook.com/settings?tab=account&section=account_management&view

Där kan du även deaktivera kontot om du inte vill ta bort det permanent. Klicka på redigera bredvid Hantera konto, så kommer du till deaktiveringen.

Kommentera